Echo-diagnostiek

acupunctuur

Een plaatje van de binnenkant

Een echo brengt de binnenkant van uw lichaam in beeld. Dit kan een gemakkelijk hulpmiddel zijn om afwijkingen aan bijvoorbeeld uw gewrichten, spieren of pezen op te sporen. Echo-diagnostiek is dus niets anders dan een medische beoordeling door middel van echografie. Fysioteam-Hilversum beschikt zelf over een echografisch apparaat. In onze praktijk is het dus mogelijk om een echo te maken als onderdeel van het fysiotherapeutisch onderzoek.

Is echo-diagnostiek iets voor mij?

Voordat we overgaan op echografie, doen we uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien nodig voor een goede diagnose, maken we ter aanvulling van dit onderzoek een echo van de beschadigde pees, spier of gewricht. Ook gedurende de behandeling kan het echo-apparaat worden ingezet om inzicht te krijgen in het herstelproces. Loopt u al enige tijd rond met een klacht, of bent u elders in behandeling en is er onvoldoende verbetering? Dan is het zeker een goed idee om eens bij ons langs te komen voor een diagnose op basis van echografie.

Hoe werkt het?

Bij echografie wordt gebruikt gemaakt van geluidsgolven, op een frequentie die zo hoog is dat het voor het menselijk oor niet hoor- of voelbaar is. Deze zogeheten ultrasone geluidsgolven verplaatsen zich door het lichaam en maken door middel van reflectie het onderscheid zichtbaar tussen de verschillende delen. Dit levert een nauwkeurig beeld op van het de binnenkant van uw lichaam.

Is echografie gevaarlijk?

Van deze golven voelt u helemaal niets. En nog veel belangrijker: het is ook niet schadelijk voor uw lichaam. Bang zijn voor de gevolgen van herhaaldelijk gebruik van echografie is dan ook nergens voor nodig. Er komt géén gevaarlijke straling aan te pas, zoals bij het maken van röntgenfoto’s bijvoorbeeld het geval is.

Vergoedt de verzekering echo-diagnostiek?

Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want echo-diagnostiek valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.

<