Fysiotherapie

Uitleg fysiotherapie

Verantwoord bewegen

Als vanzelfsprekend rekenen we erop dat ons lichaam doet wat we vragen. Pas als het allemaal niet zo soepel loopt, staan we erbij stil hoe complex het menselijk lichaam eigenlijk is. En wat een impact een klein defect kan hebben. Gelukkig zijn er mensen die zich hebben gespecialiseerd in het gezond maken en houden van het bewegingsapparaat: uw fysiotherapeut.

 

Lees meer:
› Is fysiotherapie iets voor mij?
› Hoe werkt het?
› Leer bewust bewegen
› Deskundigheid
› Vergoedt de verzekering fysiotherapie?

Is fysiotherapie iets voor mij?

We mankeren allemaal wel eens iets. De ene klacht is ernstiger dan de andere. Moet u revalideren na een heftig ongeluk, dan is het logisch dat daar een fysiotherapeut aan te pas komt. Ook mensen met een sportblessure zullen al snel bij “de fysio” aankloppen. Heeft u echter minder acute klachten, of klachten die zich minder duidelijk laten omschrijven? We noemen er een paar:

– Stijfheid
– Een tintelend gevoel
– Verkrampte spieren
– Pijnlijke gewrichten
– Een slechte houding
– Vermoeidheid
– Hoofdpijn
– Beperkte bewegingsvrijheid

Veel mensen blijven met klachten als de bovenstaande veel te lang rondlopen. Misschien u ook wel. Niet doen! Want ook in dit soort gevallen kan een deskundige fysiotherapeut verlichting bieden. Een fysiotherapeut is namelijk niet alleen opgeleid om klachten te verhelpen; ook diagnosticeren behoort tot het beroep. Als geen ander kent uw fysiotherapeut het menselijk lichaam – zowel de losse onderdelen als de verbindingen ertussen. Dus als iemand kan uitvinden waar het bij u verkeerd zit, dan zijn wij het wel.

Hoe werkt het?

Voelt u zich niet helemaal fit en soepel, dan onderzoeken wij allereerst de oorzaken en de aard van uw klachten. Dit gaat via gerichte vragen en lichamelijk onderzoek. Wanneer wij uw klachten goed in beeld hebben, stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. Een belangrijk onderdeel hiervan is vaak oefentherapie, gericht op een betere beweegbaarheid van uw gewrichten en vergroting van uw spierkracht. Ter ondersteuning van oefentherapie maken we ook wel gebruik van massage en fysiotechniek.

Leer bewust bewegen

Daarnaast kijken we ook of uw lichaamshouding, evenwicht of ademhalingstechniek voor verbetering vatbaar zijn – deze liggen tenslotte aan de basis van een gezond lichaam. Ook leren om te ontspannen kan onderdeel vormen van de behandeling. Tot slot krijgt u als deel van de behandeling meestal ook oefeningen voor thuis mee. Daarmee leert u zelf om bewust met uw lichaam om te gaan en op die manier verdere klachten te voorkomen. U kunt overigens altijd – dus ook als u op het moment niets mankeert – bij ons terecht voor preventief advies en voorlichting.

Deskundigheid

Voordat een fysiotherapeut zelfstandig patiënten mag behandelen, moet hij of zij ingeschreven staan in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Hiervoor gelden bepaalde basiseisen, waaronder een diploma van de studie fysiotherapie. De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden. Uiteraard voldoen alle fysiotherapeuten van Fysioteam-Hilversum aan deze eisen en staan we allemaal ingeschreven in het BIG-register.

Vergoedt de verzekering fysiotherapie?

Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.

<