CANS, dat staat voor Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder: klachten aan de arm, nek en/of schouder. Deze staan al langer bekend als RSI: Repetitive Strain Injury, oftewel klachten veroorzaakt door herhaaldelijke belasting van bepaalde lichaamsdelen. Beide termen staan niet voor specifieke aandoeningen. RSI en CANS zijn verzamelnamen voor een lange lijst verschillende klachten.
CANS in plaats van RSI
In 2004 zijn Nederlandse behandelaars overgegaan op de term CANS omdat de omschrijving RSI niet goed bij de klachten past. Het hoeft niet door ‘repetitive’ bewegingen te komen, en er hoeft ook geen ‘injury’, oftewel beschadiging te zijn veroorzaakt. Bovendien biedt het CANS-model een duidelijk stappenplan om te onderzoeken van welke specifieke aandoening sprake is.
Fysieke en mentale spanningen
Behalve door herhaalde bewegingen kunnen CANS-klachten worden veroorzaakt door langdurige belasting of bijvoorbeeld een onnatuurlijke houding. Spieren en pezen raken hierdoor geïrriteerd of overbelast. De klachten kunnen bovendien versterkt worden door mentale factoren. Een gespannen situatie – bijvoorbeeld veroorzaakt door stress, druk of een slechte sfeer – maakt dat ook de spieren zich (onbewust) meer aanspannen.
Dagelijkse bezigheden
CANS-klachten worden vaak veroorzaakt door uw dagelijkse bezigheden. Uw werk, het huishouden, uw sport of uw hobby bijvoorbeeld. Klachten die tijdens de ene bezigheid ontstaan, hebben bovendien niet zelden invloed op een andere bezigheid. Zo kan iets dat begint als een lichte irritatie uitmonden in een ernstige, aanhoudende klacht die u belemmert in allerlei onderdelen van uw dagelijks leven.
Voorkom uitval
Doordat klachten veroorzaakt worden door iets wat u dagelijks doet, is de kans dat uw klachten vanzelf verdwijnen erg gering. Het is dus belangrijk om meteen contact op te nemen met uw huisarts of behandelaar wanneer u een ongemakkelijk gevoel bemerkt. Om klachten voor te zijn, kunt u bovendien ook preventief advies inwinnen over uw (werk)houding en een verantwoorde (werk)omgeving. Ook behandelingen gericht op ontspanning kunnen u helpen om CANS-klachten te voorkomen.
Welk behandelplan voor u het meest effectief is, hangt natuurlijk van uw specifieke situatie af. Een intake en onderzoek in onze fysiotherapiepraktijk zullen uitwijzen waar u het meeste baat bij heeft. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wilt u meer lezen over de behandelingen die fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum biedt? Ga dan naar de pagina met behandelwijzen.
Hoofdpijn kan een verlammende werking hebben op uw dagelijks leven. Nagenoeg alles wat u met uw lichaam doet, wordt vanuit uw hoofd aangestuurd. Logisch dus, dat een storing in uw ‘besturingscentrum’ een grote impact heeft. En heel vervelend. Het is dus erg de moeite waard om te onderzoeken waar de oorzaak van uw hoofdpijn ligt, en wat hiertegen kan worden gedaan.
Spanningen
Om hoofdpijn te kunnen behandelen, moet allereerst worden onderzocht wat voor soort pijn het is. De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn. De pijn wordt, zoals de omschrijving al doet vermoeden, veroorzaakt door een teveel aan spanning in de nek- of gezichtsspieren. De meeste mensen omschrijven deze pijn als klemmend, of drukkend. Dergelijke hoofdpijn valt qua pijnbeleving vaak in de categorie mild tot gematigd intensief.
Vanuit de nek
Een ander soort hoofdpijn wordt ook wel omschreven als ‘cervicogeen’. Deze benaming wijst de nek aan als oorzaak van de hoofdpijn. Een dergelijke hoofdpijn kan geleidelijk ontstaan, bijvoorbeeld door opbouwende spanningen in de nek. Maar cervicogene hoodpijn kan ook acuut optreden, bijvoorbeeld als gevolg van een whiplashongeval of een verdraaiing. De pijnbeleving kan intensief zijn, maar omdat de oorzaak niet altijd duidelijk aanwijsbaar is, wordt vaak verzuimd om professionele hulp te zoeken.
Migraine
De meest heftige vorm van hoofdpijn is migraine. Het betekent letterlijk ‘half hoofd’, omdat de pijn zich per aanval meestal aan één zijde van het hoofd openbaart (maar niet noodzakelijkerwijs steeds aan dezelfde kant). Een migraine-aanval wordt veroorzaakt door neurale prikkelingen als gevolg van vernauwingen en verwijdingen van het bloedvatenstelsel. Het gevolg is een heftige, kloppende hoofdpijn. Bijkomende symptomen, afhankelijk van het soort migraine, kunnen onder andere zijn:
-
misselijkheid en overgeven
-
overgevoeligheid voor licht of geluid
-
een verminderd gezichtsvermogen
-
lichtflitsen en andere visuele projecties
-
concentratieverlies
-
een intensivering van de pijn bij lichamelijke inspanning
-
andere neurologische uitvalverschijnselen (tijdelijke verlamming van lichaamsdelen)
De symptomen kunnen van minder dan een uur tot enkele dagen aanhouden. In sommige gevallen blijft de hoofdpijn uit en worden alleen verwante symptomen waargenomen.
Behandeling
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn veel vormen van hoofdpijn te bestrijden door middel van fysio- of manuele therapie, of acupunctuur. Een behandeling gericht op ontspanning en het losmaken van spieren en wervels kan hoofdpijnklachten verlichten, zelfs in het geval van migraine. Om te kunnen beoordelen welke behandeling heilzaam kan zijn in uw situatie, starten wij een behandeling altijd met een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Elders op deze website van Fysioteam Hilversum kunt u meer informatie vinden over mogelijke behandelwijzen. U kunt natuurlijk ook contact met onze fysiotherapiepraktijk opnemen.
Een goede, rechte houding ziet er niet alleen gezond uit; dat is het ook. Met de juiste houding kunt u lichamelijke klachten voor zijn en bestaande klachten verminderen of zelfs doen verdwijnen. Helaas neemt het lichaam niet automatisch de juiste houding aan. Daar is aandacht en kennis van zaken voor nodig. Ook uw meubilair moet hiervoor op de juiste manier worden afgesteld. Uw fysiotherapeut kan u hierover adviseren, en samen met u aan de slag gaan om uw houding te verbeteren.
Geleidelijke klachten
Klachten die worden veroorzaakt door een verkeerde houding ontstaan vaak heel geleidelijk. Bij veel mensen gaat er daardoor flink wat tijd overheen voordat ze doorhebben dat er iets mis is. Een stijve nek, gespannen schouders, zeurende pijn in uw rug of een gevoelig polsgewricht… Misschien hebt u zelfs met het ongemak leren leven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit soort kwalen kan met behulp van de juiste houding, bewegingsadvies en aangepaste instellingen van uw meubilair voorkomen worden. En heeft u al klachten, dan is het zaak om direct te beginnen met het verhelpen ervan. U kunt met de adviezen op deze pagina direct een start maken.
Bewegen
Als u veel stilzit, bijvoorbeeld doordat u met een computer werkt, is het belangrijk om een uitgebalanceerde, ontspannen houding aan te nemen. Maar netjes zitten alleen, dat is niet genoeg. U zult uw stilzitten moeten afwisselen met beweging. Zorgt u er daarom voor dat u ieder half uur even van uw plek bent. Daarnaast is niet alleen uw zithouding belangrijk; lichamelijke klachten kunnen ook ontstaan door een verkeerde houding tijdens het lopen, staan, fietsen, autorijden of slapen, om maar wat te noemen. Ook hierbij geldt dat uw schoeisel, de instellingen van uw fiets of autostoel en de ondersteuning die uw matras en kussen u bieden u kunnen helpen om een goede houding aan te nemen. Uw fysiotherapeut kan u daarover advies op maat geven.
De juiste houding
Omdat veel mensen tegenwoordig lange dagen maken achter de computer, gaan we wat dieper op deze situatie in. Laten we u om te beginnen vertellen wat we precies onder een goede zithouding verstaan. Grote kans dat u gelijk het een en ander zelf kunt verbeteren. Op het plaatje hieronder ziet u wat de juiste afstanden en hoeken zijn wanneer u zit. We nemen dit plaatje met u door, van onder naar boven, en voegen er gelijk wat tips aan toe:
-
Uw voeten staan plat op de grond, iets van elkaar af.
-
Uw knieën maken een rechte hoek van 90 (pas hiervoor de hoogte van uw stoel aan).
-
De zitting van uw stoel staat horizontaal (bij veel mensen helt deze teveel naar achteren; horizontaal voelt daarom in eerste instantie vaak aan als naar voren hellend).
-
Het onderste gedeelte van uw bovenbenen leunen licht op de rand van uw stoel.
-
Uw bovenbenen mogen aan de rand van de stoel nog zo’n 10 centimeter uitsteken. IS dit meer of juist minder, dan moet u de rugleuning meer naar voren of naar achteren bewegen (niet kiepen, maar in het geheel).
-
Uw rug houdt u recht (pas hiervoor de helling van de leuning aan).
-
Ook uw bovenrug krijgt steun van de rugleuning.
-
Uw ellebogen staan in een hoek van 90 wanneer uw onderarmen op de armleuning leunen. Voorkom dat uw armsteunen uw schouders omhoog duwen.
-
Uw bureau staat op gelijke hoogte als (het hoogste punt van uw) armsteunen.
-
Uw polsen rusten op het bureau en uw toetsenbord staat zo plat mogelijk om een verkeerde buiging van de polsen te voorkomen. De muis beweegt u vanuit uw gehele arm (en dus niet enkel vanuit de pols).
-
Uw hoofd houdt u recht boven uw wervelkolom (veel mensen hebben de neiging hun nek naar voren uit te schuiven).
-
U kijkt rechtuit of iets naar beneden. Daartoe zet u de bovenrand van uw beeldscherm op ooghoogte. De afstand tussen u en het beeldscherm moet zo’n 50 tot 60 centimeter zijn.
Optimale afstemming
Hopelijk hebt u het een en ander aan uw houding en de afstellingen van uw meubilair kunnen verbeteren. Voor een optimale afstelling kunt u natuurlijk advies bij fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum inwinnen. Desgewenst kunnen we bij u langskomen, ook op kantoor, in uw auto, of waar dan ook, om uw houding en meubilair voor eens en altijd op de juiste manier af te stellen. Daarnaast kunnen wij u oefeningen voor thuis meegeven die uw klachten direct verlichten. Komt u met uw klachten naar ons toe, dan zullen wij altijd eerst, door middel van vragen en lichamelijk onderzoek, de oorzaak van uw klachten achterhalen. Op basis hiervan stellen we samen met u een behandelplan op. Op onze website kunt u zich ook alvast inlezen in onze verschillende specialisaties en behandelwijzen.
Schouderklachten
Schouderklachten worden meestal veroorzaakt doordat de spieren rondom uw schouder verkeerd of overbelast worden, en daardoor gespannen raken. Dat merkt u vaak pas wanneer er klachten ontstaan. U wordt beperkt in uw bewegingsvrijheid en u voelt een constante, zeurderige pijn in uw schouder, of steken wanneer u de schouder beweegt. De pijn is het eerste waar we ons op focussen, door uw spieren te laten ontspannen en deze los te maken. Daarna werken we samen met u aan het versterken van de spieren en het aanleren van het juiste bewegingspatroon om herhaling van de klachten te voorkomen.
Armklachten
Armklachten uiten zich meestal in de elleboog: de meest voorkomende klacht is de tenniselleboog. Die kunt u ook oplopen als u nog nooit in uw leven een racket hebt aangeraakt. De tenniselleboog is namelijk een algemene benaming voor pijn en bewegingsbeperking, veroorzaakt door overbelasting. Tennissers zijn een risicogroep, maar klachten kunnen net zo goed worden veroorzaakt door overbelasting tijdens andere sporten, tijdens het tuinieren of op het werk. Net als bij schouderklachten beginnen we met pijnbehandeling. Daarna geven we u aanwijzingen en oefeningen voor thuis mee, om uw spieren te versterken en uw bewegingspatroon te verbeteren.
Polsklachten
Polsklachten ontstaan door een overbelasting van de onderarm. Het kan op allerlei manieren ontstaan. U merkt dat u polsklachten heeft als u aanhoudende pijn heeft en / of pijn tijdens het bewegen van de pols. Ook kan het zijn dat uw bewegingsradius is beperkt. Voor polsklachten geldt dezelfde behandelmethode als bij andere pees- en spierklachten: we bestrijden eerst de pijn, en gaan daarna over op het versterken van uw spieren en het verbeteren van uw bewegingspatroon.
Handklachten
Met uw handen wilt u heel precies kunnen werken. Als uw fijne motoriek verstoord wordt, is dat direct merkbaar en heel vervelend. Klachten kunnen het gevolg zijn van talloze aandoeningen. Overbelasting van de spieren en pezen, gewrichtsslijtage (artrose), CANS of een botbreuk, bijvoorbeeld. In veel gevallen kan uw fysiotherapeut u helpen om de pijn te verzachten en klachten te verminderen of zelfs verhelpen. Naast pijnbestrijding kunnen we uw beweeglijkheid optimaliseren door advisering, oefening, metingen en het aanmeten en zetten van een spalk.
Wat kunnen wij voor u doen?
Omdat iedere klacht een eigen, specifieke aanpak vereist, analyseren wij in onze fysiotherapiepraktijk altijd allereerst welke behandeling uw situatie het beste past. Dit doen we aan de hand van vragen en lichamelijk onderzoek. De diverse mogelijke behandelingen van schouder-, arm-, pols- en handklachten zijn terug te vinden op onze pagina met behandelwijzen.
Staan, lopen, traplopen, joggen, rennen, springen, dansen… Wanneer dat niet soepel of pijnvrij gaat, onderzoeken wij graag wat hiervan de oorzaak is. Want weten we eenmaal wat aan uw klachten ten grondslag ligt, dan kunnen we samen met u werken aan vermindering van de pijn en verbetering van uw mobiliteit.
Heup- en knieklachten
Pijn of stijfheid aan heupen en knieën wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door artrose of overbelasting. Heeft u last van artrose, oftewel gewrichtsslijtage, dan merkt u dat vooral nadat u enige tijd niet heeft bewogen, zoals in de ochtend. Het gewricht, en daarmee de bewegingen, zijn stijf, stram en pijnlijk. Overbelasting kan artrose veroorzaken. Het is daarom belangrijk om niet met klachten te blijven lopen. Zowel in het geval van overbelasting als bij artrose kan een gerichte behandeling de pijn verminderen. Ook kunt u met behulp van aanwijzingen en oefeningen voor thuis uw mobiliteit verbeteren. Heeft u knieklachten, dan is behandeling vooral gericht op krachttraining van de bovenbeenspieren, zodat deze het pijnlijke gewricht in de knie kunnen ontlasten.
Enkelklachten
Verzwikking of verstuiking, het is een typische enkelklacht, vooral bekend als sportblessure. Uw voet komt ongelukkig terecht en uw enkel zwikt… Pijn, zwelling en een beperkte bewegingsmogelijkheid zijn het gevolg. Het hoeft niet ernstig te zijn, maar dan moet u uw enkel wel de tijd geven om te herstellen. Anders kunt u er jarenlang last van houden. Als eerste kunt u uw enkel het beste koelen met in een doek gewikkeld ijs (of een zak ingevroren doperwtjes, natuurlijk. Ook met een doek eromheen, om de huid te beschermen). 20 minuten ijs met 1 minuut koelen en een minuut rust, vervolgens een uur rust en dat herhalen. Rust is de volgende stap, het liefst met het getroffen been omhoog. Daarna kunt u met behulp van oefentherapie, en eventueel met tape-ondersteuning de belasting van de enkel rustig weer opbouwen, tot u weer als vanouds functioneert.
Voetklachten
Uw hele lichaam steunt op uw voeten. Ze vormen dus vrij letterlijk de basis van uw meeste bewegingen. Daardoor hebben ze ook veel invloed op de rest van uw lichaam. Het kan zijn dat bijvoorbeeld knieklachten worden veroorzaakt door een ongelukkige stand van uw voeten, of een ineffectief afwikkelpatroon van uw voeten tijdens het voortbewegen. Uw fysiotherapeut kan deze stand en bewegingen analyseren en u vertellen wat er eventueel kan worden verbeterd. Vaak kan iets simpels als een op maat gemaakte schoen- of steunzool al een groot verschil betekenen. Elders op deze website kunt u meer informatie vinden over mogelijke behandelwijzen in onze fysiotherapiepraktijk in Hilversum of neem contact met ons op.
Nekklachten
Een pijnlijke of stijve nek hebben we allemaal wel eens, maar langer dan een paar dagen hoort de pijn niet aan te houden. Is dat wel het geval, dan doet u er verstandig aan om ernaar te laten kijken door een professional. Want blijft u met nekklachten rondlopen, dan is de kans groot dat u ter compensatie van uw pijnlijke nek andere lichaamsdelen verkeerd gaat belasten. Bovendien kan de pijn uitstralen en bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken; iets dat u zeker wilt voorkomen.
Belemmering
Uw nek is constant in beweging, iets dat u vooral merkt wanneer u nekklachten heeft. Op- of omkijken gaat dan niet zo soepel (of zelfs helemaal niet) en het is nog pijnlijk ook. Om van uw nekklachten af te komen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak ervan is. Dit is vaak een opeenstapeling van factoren. Een verkeerde werk- of slaaphouding, spanningen, artrose… Allemaal veroorzakers van pijnlijke, gespannen nekspieren en vastzittende nekwervels.
Behandelplan
Zoveel oorzaken, zoveel soorten behandelingen. Wanneer is vastgesteld waar de oorzaak ligt, kunnen de fysiotherapeuten van Fysioteam Hilversum samen met u een behandelplan opstellen. Het verbeteren van uw (werk)houding bijvoorbeeld, of een behandeling gericht op het laten ontspannen en het losmaken van uw nekspieren en -wervels. Ook kunnen wij u oefeningen meegeven waarmee u zelf direct de pijn kunt verlichten en uw beweeglijkheid bevorderen. Elders op deze website vindt u een overzicht van al onze specialisaties en behandelwijzen. Welke hiervan voor u geschikt is, onderzoeken we graag in onze fysiotherapiepraktijk.
Rugklachten
Er bestaan vele soorten rugpijn, die allemaal één ding gemeen hebben. Ze belemmeren u in bijna al uw dagelijkse bewegingen: sporten, werken, uitgaan, winkelen, tuinieren, het huishouden… Gelukkig hebben wij een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderbouwde kennis in huis over de meest doelgerichte behandeling van uw rugklachten.
Hoe kom ik ervan af?
Vaak gaat rugpijn vanzelf weer over. Maar blijft het aanhouden, dan moet daar natuurlijk wat aan gebeuren. Om u te helpen zo snel mogelijk van uw klachten af te komen, en om erger te voorkomen, zijn verschillende behandelingen mogelijk. Deze kunnen gericht zijn op herstel van een geblokkeerde beweging, op ontspanning, maar ook op versterking van uw spieren. Ook geven wij bij Fysioteam Hilversum u graag advies over een goede lichaamshouding.
Wat kan ik zelf doen?
Uw natuurlijke reflex is misschien om plat te blijven liggen, maar het is juist belangrijk om, als dat enigszins draaglijk is, in beweging te blijven. Ook op de dagen dat uw rugpijn erg opspeelt. Natuurlijk mag u daarbij één of meerdere tandjes rustiger aan doen: er moet niets geforceerd worden. Zwaar tillen en lang in één houding zitten, dat is dus geen goed idee. Dat geldt trouwens ook op de dagen dat de rugpijn niet zozeer opspeelt. Wanneer de rugpijn meerdere dagen wegblijft, dan kunt u uw dagelijkse activiteiten weer rustig opbouwen. Ontspannen te werk gaan is erg belangrijk in dit proces.
Wat kunnen wij voor u doen?
In beweging blijven, ontspannen, een goede houding aannemen, de juiste manier van tillen: het zijn allemaal zaken waarin een fysiotherapeut u kan adviseren en begeleiden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om door uw knieën te buigen wanneer u iets optilt, en datgene vervolgens dicht tegen uw lichaam aan te dragen. En we adviseren om elke 20 tot 30 minuten van houding te veranderen. Wissel zitten en staan daarbij af. Naast begeleiding bij deze praktische zaken, kunnen we uw rugpijn ook verlichten met bijvoorbeeld massage of oefeningen.
Welk behandelplan voor u het meest effectief is, hangt natuurlijk van uw specifieke situatie af. Een intake en onderzoek in onze fysiotherapiepraktijk in Hilversum zal uitwijzen waar u het meeste baat bij heeft. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wilt u meer weten over de behandelingen die wij bieden? Ga dan naar de pagina met behandelwijzen.
Het kan binnen een fractie van een seconde gebeuren. Een verkeerde stap, een te zwaar gewicht of een ongelukkige beweging, en u zit met een sportblessure. Vervelend, want waarschijnlijk kunt u daardoor een tijdje uw sport niet of slechts op een laag pitje beoefenen. Helemaal vervelend is het wanneer u er ook hinder van ondervindt in uw dagelijks leven. Fysiotherapeutische behandeling helpt u om snel weer pijn- en blessurevrij door het leven te gaan.
Overbelasting
Een sportblessure kan ook ontstaan wanneer u over een langere periode uw gewrichten, spieren en pezen op een verkeerde manier belast. Dat kan aan uw houding tijdens het sporten liggen, maar ook aan de opbouw van uw training. Of het komt door het dragen van schoenen die uw lichaam niet op de juiste manier ondersteunen. Eenduidige adviezen zijn hiervoor niet te geven. Bij onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunt u daarom altijd terecht voor een analyse van uw klachten en advies op maat.
Geleidelijk opbouwen
Of uw blessure nu acuut of geleidelijk is ontstaan, het is altijd belangrijk om uw inspanningen weer rustig op te bouwen. Doet u dat niet, dan bestaat de kans dat een nog niet volledig herstelde spier of pees verder beschadigd raakt. Hiermee raakt u alleen maar verder van huis – en langer uit de running. Daarom helpen wij bij Fysioteam Hilversum u om uw belastbaarheid weer op te bouwen, door middel van advies over uw trainingsschema en specifiek op uw klachten afgestemde oefeningen.
Ontspan je spieren
Last van uw nek en rug? Dagelijks uren achter uw telefoon of IPad?
Er zou een verband kunnen zijn…
Nekklachten, arm/schouderklachten, hoofdpijn en vermoeide nek- of schouderspieren kunnen wel degelijk door het gebruik van uw gsm, iPad, tablet, e-Reader ontstaan. Tel maar eens op hoelang u per dag voorovergebogen over uw apparaat zit in een “hang-houding”.
Een gebogen nek van 45 graden geeft forse druk op nekwervels. Dat is vragen om klachten.
Onderzoek
Volgens onderzoeken gedaan op o.a. op de Boston Medical School (2012) en op Harvard (2012) blijkt dat er een grotere kans is op nekklachten bij gebruikers van de tablet dan bij gebruikers van pc’s. Zeker in de vrije tijd worden veel niet-ergonomische houdingen aangenomen, waardoor een grote kans op problemen ontstaat. De Tablet-nek en IPad-arm horen helemaal bij deze tijd en nekklachten komen vaker voor sinds het gebruik van de tablet.
Oplossingen
-
Het gebruik van een tablet-standaard maakt dat u minder gebogen zit.
-
Zoek dezelfde lichaamshouding als bij gewoon zitten: dus rechtop en niet hangend.
-
Ondersteun eventueel uw armen door een kussen zodat uw schouders niet “hangen” en actief omhoog gehouden moeten worden.
-
Verander regelmatig van houding.
-
Verbind je tablet met je tv als je een film kijkt, zo ontlast je nek en ogen.
-
Niet te lang achter elkaar achter appen, spelen, “IPadden” etc. U kunt bijvoorbeeld gemakkelijk een programmaatje downloaden dat u wijst op het nemen van een pauze.
-
Let op de kwaliteit van uw apparatuur: hoe hoger het contrast, hoe minder u uzelf moet inspannen.
-
iPad is geen computer! Doe je taken/werkzaamheden op een passend apparaat!
-
Onthoud: Hoe kleiner het apparaat, hoe groter de kans op problemen.
Fysiotherapie
En mocht u, ondanks de voorzorgsmaatregelen, toch last van uw nek- of schouderklachten houden? Dan kunt u een consult aanvragen bij Fysioteam Hilversum.
Hier wordt dan gekeken naar de samenhang van de klachten:
-
Mobiliteit van spieren en gewrichten
-
De juiste oefeningen en uitvoering hiervan
-
De goede (werk)houding
Triggerpoints zijn kleine knopen in de spieren. Door de afvalstoffen die in deze knopen achterblijven, worden de spieren ontregeld. De spieren spannen onbewust continu aan, verharden en worden pijnlijk. Deze pijn straalt vanuit de spierknoop vaak uit naar andere delen van het lichaam. Triggerpoints kunnen daardoor verantwoordelijk zijn voor heel diverse klachten.
Hoe ontstaan triggerpoints?
Een triggerpoint, ook wel een ‘pijnpunt’ genoemd, kan allerlei oorzaken hebben:
-
Beschadigd weefsel (bijvoorbeeld een meniscus, of bij een hernia)
-
Overbelasting
-
Blessures
-
Langdurige afwezigheid van beweging (door een gipsverband bijvoorbeeld)
-
Een verkeerde houding
-
Langdurig repeterende bewegingen
-
Het dragen van een rugzak
-
Psychische factoren zoals stress, depressie, onrust of vermoeidheid
-
Chronische infecties of allergieën
-
Het dragen van strakke kleding of een strakke riem
Triggerpoint-klachten
Hoewel de oorzaak vooral te herleiden is op overbelasting van de spieren, is spierpijn niet de voornaamste klacht van triggerpoint-patiënten. Doordat de pijn vanuit de triggerpoints kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, kan deze ook gevoeld worden in de gewrichten, of er kan hoofdpijn ontstaan. Triggerpoints zijn ook de veroorzakers van MPS: het myofasciaal pijnsyndroom. Triggerpoints spelen daardoor een belangrijke rol in de behandeling van dit syndroom.
Heb ik dat?
Uit steekproefonderzoek blijkt dat triggerpoints voorkomen bij een ruime helft van de verder gezonde volwassenen. Om te beoordelen of uw klachten door triggerpoints worden veroorzaakt, doen wij in onze praktijk uitgebreid lichamelijk onderzoek. U kunt hier zelf alvast de symptomen doornemen.
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
-
Pijnlijke spieren, met of zonder uitstraling
-
Bewegingsbeperkingen en / of stijfheid
-
Verminderde kracht in de spier
-
Pijnklachten of pijnontwijkend gedrag
-
Lichamelijke reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen
Hoe kom ik ervan af?
Doordat de uitstraling meestal een specifiek patroon volgt, is de aanleiding van de pijn voor een deskundige vaak goed te achterhalen. In onze praktijk achterhalen we daarom allereerst de mogelijke relatie tussen uw klachten en de triggerpoints. Vervolgens zijn er twee manieren waarop we uw triggerpoints te lijf kunnen gaan. We leggen ze hieronder kort uit. Wilt u meer informatie, klikt u dan op het kopje of op ‘lees meer…’. U komt dan op de pagina van de specifieke behandelmethode zelf terecht.
Triggerpoint-therapie
Bij triggerpoint-therapie richt de behandeling van de klachten zich op de triggerpoints. We oefenen er gerichte druk op uit, of voeren korte, diepe strijkingen uit. Hierdoor ontspannen de spierknopen zich, en verminderen of verdwijnen uw klachten. Ter ondersteuning van het herstelproces leert u ook om zelf uw pijnpunten te behandelen. Lees meer…
Dry needling
Een andere behandelmethode – in veel gevallen de meest effectieve methode om triggerpoints te bestrijden – is dry needling. Hierbij worden de spierverhardingen ontspannen door deze te behandelen met een dunne naald. Het is een westerse methode die niets te maken heeft met acupunctuur en energiestromen. Wat het wel is? Lees meer…
Welk behandelplan voor u het meest effectief is, hangt natuurlijk van uw specifieke situatie af. Een intake en onderzoek in onze praktijk zullen uitwijzen waar u het meeste baat bij heeft. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wilt u meer lezen over de behandelingen die wij bieden? Gaat u dan naar de pagina met behandelwijzen.