You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Aandoeningen Fysiotherapie Praktijk Hilversum

Een fysiotherapeut is een bewegingsdeskundige, en dus degene waar u met klachten over uw beweeglijkheid terecht kunt. Wist u dat we bij fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum ook met klachten als hoofdpijn en stress terecht kunt? Dit soort klachten wordt namelijk vaak veroorzaakt door lichamelijke blokkades. Op deze pagina vindt u een lijst van klachten waar uw fysiotherapeut raad mee weet. fysiotherapie hilversum, dry needling hilversum, fysio hilversum, fysiotherapeut hilversum

Klik op een aandoening / klacht om meer over de symptomen en de mogelijke behandelwijzen te lezen.

Hoofdpijn kan een verlammende werking hebben op uw dagelijks leven. Nagenoeg alles wat u met uw lichaam doet, wordt vanuit uw hoofd aangestuurd. Logisch dus, dat een storing in uw ‘besturingscentrum’ een grote impact heeft. En heel vervelend. Het is dus erg de moeite waard om te onderzoeken waar de oorzaak van uw hoofdpijn ligt, en wat hiertegen kan worden gedaan.


 

Spanningen

Om hoofdpijn te kunnen behandelen, moet allereerst worden onderzocht wat voor soort pijn het is. De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn. De pijn wordt, zoals de omschrijving al doet vermoeden, veroorzaakt door een teveel aan spanning in de nek- of gezichtsspieren. De meeste mensen omschrijven deze pijn als klemmend, of drukkend. Dergelijke hoofdpijn valt qua pijnbeleving vaak in de categorie mild tot gematigd intensief.

Vanuit de nek

Een ander soort hoofdpijn wordt ook wel omschreven als ‘cervicogeen’. Deze benaming wijst de nek aan als oorzaak van de hoofdpijn. Een dergelijke hoofdpijn kan geleidelijk ontstaan, bijvoorbeeld door opbouwende spanningen in de nek. Maar cervicogene hoodpijn kan ook acuut optreden, bijvoorbeeld als gevolg van een whiplashongeval of een verdraaiing. De pijnbeleving kan intensief zijn, maar omdat de oorzaak niet altijd duidelijk aanwijsbaar is, wordt vaak verzuimd om professionele hulp te zoeken.

Migraine

De meest heftige vorm van hoofdpijn is migraine. Het betekent letterlijk ‘half hoofd’, omdat de pijn zich per aanval meestal aan één zijde van het hoofd openbaart (maar niet noodzakelijkerwijs steeds aan dezelfde kant). Een migraine-aanval wordt veroorzaakt door neurale prikkelingen als gevolg van vernauwingen en verwijdingen van het bloedvatenstelsel. Het gevolg is een heftige, kloppende hoofdpijn. Bijkomende symptomen, afhankelijk van het soort migraine, kunnen onder andere zijn:

  • misselijkheid en overgeven
  • overgevoeligheid voor licht of geluid
  • een verminderd gezichtsvermogen
  • lichtflitsen en andere visuele projecties
  • concentratieverlies
  • een intensivering van de pijn bij lichamelijke inspanning
  • andere neurologische uitvalverschijnselen (tijdelijke verlamming van lichaamsdelen)

De symptomen kunnen van minder dan een uur tot enkele dagen aanhouden. In sommige gevallen blijft de hoofdpijn uit en worden alleen verwante symptomen waargenomen.

Behandeling

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn veel vormen van hoofdpijn te bestrijden door middel van fysio- of manuele therapie, of acupunctuur. Een behandeling gericht op ontspanning en het losmaken van spieren en wervels kan hoofdpijnklachten verlichten, zelfs in het geval van migraine. Om te kunnen beoordelen welke behandeling heilzaam kan zijn in uw situatie, starten wij een behandeling altijd met een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Elders op deze website van Fysioteam Hilversum kunt u meer informatie vinden over mogelijke behandelwijzen. U kunt natuurlijk ook contact met onze fysiotherapiepraktijk opnemen.