You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Aandoeningen Fysiotherapie Praktijk Hilversum

Een fysiotherapeut is een bewegingsdeskundige, en dus degene waar u met klachten over uw beweeglijkheid terecht kunt. Wist u dat we bij fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum ook met klachten als hoofdpijn en stress terecht kunt? Dit soort klachten wordt namelijk vaak veroorzaakt door lichamelijke blokkades. Op deze pagina vindt u een lijst van klachten waar uw fysiotherapeut raad mee weet. fysiotherapie hilversum, dry needling hilversum, fysio hilversum, fysiotherapeut hilversum

Klik op een aandoening / klacht om meer over de symptomen en de mogelijke behandelwijzen te lezen.

Triggerpoints zijn kleine knopen in de spieren. Door de afvalstoffen die in deze knopen achterblijven, worden de spieren ontregeld. De spieren spannen onbewust continu aan, verharden en worden pijnlijk. Deze pijn straalt vanuit de spierknoop vaak uit naar andere delen van het lichaam. Triggerpoints kunnen daardoor verantwoordelijk zijn voor heel diverse klachten.


 

Hoe ontstaan triggerpoints?

Een triggerpoint, ook wel een ‘pijnpunt’ genoemd, kan allerlei oorzaken hebben:

 • Beschadigd weefsel (bijvoorbeeld een meniscus, of bij een hernia)
 • Overbelasting
 • Blessures
 • Langdurige afwezigheid van beweging (door een gipsverband bijvoorbeeld)
 • Een verkeerde houding
 • Langdurig repeterende bewegingen
 • Het dragen van een rugzak
 • Psychische factoren zoals stress, depressie, onrust of vermoeidheid
 • Chronische infecties of allergieën
 • Het dragen van strakke kleding of een strakke riem

Triggerpoint-klachten

Hoewel de oorzaak vooral te herleiden is op overbelasting van de spieren, is spierpijn niet de voornaamste klacht van triggerpoint-patiënten. Doordat de pijn vanuit de triggerpoints kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, kan deze ook gevoeld worden in de gewrichten, of er kan hoofdpijn ontstaan. Triggerpoints zijn ook de veroorzakers van MPS: het myofasciaal pijnsyndroom. Triggerpoints spelen daardoor een belangrijke rol in de behandeling van dit syndroom.

Heb ik dat?

Uit steekproefonderzoek blijkt dat triggerpoints voorkomen bij een ruime helft van de verder gezonde volwassenen. Om te beoordelen of uw klachten door triggerpoints worden veroorzaakt, doen wij in onze praktijk uitgebreid lichamelijk onderzoek. U kunt hier zelf alvast de symptomen doornemen.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijnlijke spieren, met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen en / of stijfheid
 • Verminderde kracht in de spier
 • Pijnklachten of pijnontwijkend gedrag
 • Lichamelijke reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe kom ik ervan af?

Doordat de uitstraling meestal een specifiek patroon volgt, is de aanleiding van de pijn voor een deskundige vaak goed te achterhalen. In onze praktijk achterhalen we daarom allereerst de mogelijke relatie tussen uw klachten en de triggerpoints. Vervolgens zijn er twee manieren waarop we uw triggerpoints te lijf kunnen gaan. We leggen ze hieronder kort uit. Wilt u meer informatie, klikt u dan op het kopje of op ‘lees meer…’. U komt dan op de pagina van de specifieke behandelmethode zelf terecht.

Triggerpoint-therapie

Bij triggerpoint-therapie richt de behandeling van de klachten zich op de triggerpoints. We oefenen er gerichte druk op uit, of voeren korte, diepe strijkingen uit. Hierdoor ontspannen de spierknopen zich, en verminderen of verdwijnen uw klachten. Ter ondersteuning van het herstelproces leert u ook om zelf uw pijnpunten te behandelen. Lees meer…

Dry needling

Een andere behandelmethode – in veel gevallen de meest effectieve methode om triggerpoints te bestrijden – is dry needling. Hierbij worden de spierverhardingen ontspannen door deze te behandelen met een dunne naald. Het is een westerse methode die niets te maken heeft met acupunctuur en energiestromen. Wat het wel is? Lees meer…

Welk behandelplan voor u het meest effectief is, hangt natuurlijk van uw specifieke situatie af. Een intake en onderzoek in onze praktijk zullen uitwijzen waar u het meeste baat bij heeft. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wilt u meer lezen over de behandelingen die wij bieden? Gaat u dan naar de pagina met behandelwijzen.