Zoveel verschillende aandoeningen, zoveel verschillende methodes om klachten te verhelpen of voorkomen. Bij Fysioteam Hilversum werken zes fysiotherapeuten samen, met ieder zijn of haar eigen specialiteiten. Door deze samenwerking kunnen wij uw klachten zo goed en compleet mogelijk behandelen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende behandelwijzen die wij bieden. fysiotherapie hilversum, dry needling hilversum, fysio hilversum, fysiotherapeut hilversum
Klik op een behandelwijze om er meer over te weten te komen.
Arbo is de goed ingeburgerde afkorting van ‘arbeidsomstandigheden’. Arbo gaat dus over de manier waarop, en de omgeving waarin u uw beroep uitoefent. Dat moet veilig en gezond gebeuren, anders kan het u lichamelijke klachten opleveren. Wij onderzoeken en behandelen werkgerelateerde aandoeningen en geven u advies om herhaling of verergering te voorkomen, zodat u gezond (weer) aan het werk kan.
Werk neemt heel wat uren in beslag. Uren die vaak in dezelfde houding worden doorgebracht, of worden ingevuld met een repeterende beweging. Hierdoor kunt u klachten krijgen – vaak eerst een kleine irritatie of stijfheid, die later verergert tot aanhoudende pijn. Soms zelfs zo hardnekkig dat werken onmogelijk wordt.
Veelgehoorde beroepsgebonden aandoeningen zijn bijvoorbeeld CANS: Complaints of Arms, Neck and/or Shoulders oftewel klachten aan armen, nek en/of schouders (wat voorheen werd bestempeld als RSI – lees op deze pagina meer over CANS). Ook rugklachten komen vaak voor.
Allereerst onderzoeken we zowel de aard als de ernst van uw klachten. Vervolgens stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op, gericht op het verhelpen van de problemen. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van verschillende disciplines: fysiotherapie, manuele therapie en training. (U kunt meer over deze behandelwijzen lezen door erop te klikken.)
Omdat wij het belangrijk vinden om u gezond weer aan het werk te krijgen, en om de kans op terugval te minimaliseren, werken we bij fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum met een brede, integrale aanpak. Naast de bovenstaande behandelingen besteden we veel aandacht aan de volgende punten:
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want arbo-advies en behandeling vallen voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Dry needling is een van de meest doeltreffende behandelwijzen bij ‘triggerpoints’. Triggerpoints zijn kleine knopen in de spieren – bijna iedereen heeft er wel eens last van. De pijn wordt vaak niet alleen in de spier zelf gevoeld: hij kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Dry needling kan dus een oplossing vormen voor veel verschillende soorten klachten.
Hoewel de associatie met acupunctuur vanwege het naaldgebruik snel is gemaakt, is dry needling hiermee niet te vergelijken. Acupunctuur is een oosterse geneeswijze gebaseerd op energiestromen, waarbij meerdere naalden voor enige tijd in het lichaam worden gezet. Dry needling heeft met energiestromen niets te maken. Het is juist een westerse methode, gebaseerd op fysieke (anatomische en neurofysiologische) principes. Er wordt met slechts één dunne naald gewerkt, waarmee kort in de pijnlijke spierknopen wordt geprikt.
Heel veel mensen hebben zonder dat ze het weten last van triggerpoints. Dry needling is een van de beste methoden om triggerpoints te behandelen en dus ook om gerelateerde klachten, veroorzaakt door uitstraling vanuit de spierverharding, weg te nemen. ‘Needling’ slaat op het gebruik van een dunne naald. ‘Dry’, oftewel ‘droog’, wil zeggen dat er geen medicatie aan of in de naald zit. Door gericht in de spierverharding te prikken, ontspant de spier. Pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt weer toe.
Een geruststelling: van het inbrengen van het dunne naaldje voelt u niet veel. Wel kan het aanprikken van de verharding de spier kort doen aanspannen. Dit kan een gevoel van kramp en/of een lichte elektrische prikkeling geven in de spier en daaromheen, maar dit duurt slechts even. Ook eventuele bijwerkingen, zoals zweten of een vermoeid gevoel, verdwijnen gelijk weer.
Direct na de behandeling daalt de spierspanning, met als gevolg pijnvermindering en een verbeterde beweeglijkheid. Om deze verbeteringen te behouden, krijgt u van ons ook bewegingsadvies of oefeningen mee voor thuis.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want dry needling valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Een echo brengt de binnenkant van uw lichaam in beeld. Dit kan een gemakkelijk hulpmiddel zijn om afwijkingen aan bijvoorbeeld uw gewrichten, spieren of pezen op te sporen. Echo-diagnostiek is dus niets anders dan een medische beoordeling door middel van echografie. Fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum beschikt zelf over een echografisch apparaat. In onze praktijk is het dus mogelijk om een echo te maken als onderdeel van het fysiotherapeutisch onderzoek.
Voordat we overgaan op echografie, doen we uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien nodig voor een goede diagnose, maken we ter aanvulling van dit onderzoek een echo van de beschadigde pees, spier of gewricht. Ook gedurende de behandeling kan het echo-apparaat worden ingezet om inzicht te krijgen in het herstelproces. Loopt u al enige tijd rond met een klacht, of bent u elders in behandeling en is er onvoldoende verbetering? Dan is het zeker een goed idee om eens bij ons langs te komen voor een diagnose op basis van echografie.
Bij echografie wordt gebruikt gemaakt van geluidsgolven, op een frequentie die zo hoog is dat het voor het menselijk oor niet hoor- of voelbaar is. Deze zogeheten ultrasone geluidsgolven verplaatsen zich door het lichaam en maken door middel van reflectie het onderscheid zichtbaar tussen de verschillende delen. Dit levert een nauwkeurig beeld op van het de binnenkant van uw lichaam.
Van deze golven voelt u helemaal niets. En nog veel belangrijker: het is ook niet schadelijk voor uw lichaam. Bang zijn voor de gevolgen van herhaaldelijk gebruik van echografie is dan ook nergens voor nodig. Er komt géén gevaarlijke straling aan te pas, zoals bij het maken van röntgenfoto’s bijvoorbeeld het geval is.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want echo-diagnostiek valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
- Pijn net onder de knieschijf, aan de kniepees (jumpersknee)
- Pijn aan de achillespees (achillodynie)
- Chronische elleboogpijn (tenniselleboog)
- Chronische schouderpijn (supra spinatus pees)
- Hielspoor (plantaire fasciopathie)
Een speciaal opgeleide spier-pees expert kan u helpen met een effectieve combinatie van therapievormen, zoals bijvoorbeeld EPTE® gecombineerd met oefeningen om de pees weer goed belastbaar te maken.
EPTE (Echogeleide Percutane Electrolyse) is een nieuwe, innovatieve behandelmethode
voor langdurige, slecht herstellende peesklachten.
EPTE® therapie is ontwikkeld in Spanje en wordt veelvuldig en succesvol toegepast bij matig en slecht herstellende letsels. Veelal bij topsporters, recreatieve sporters en bij overbelastingsletsels.
De EPTE® behandeling is bedoeld om de vicieuze cirkel van pijn te doorbreken en wordt altijd ondersteund met een speciaal trainingsprogramma om jouw spieren en pezen weer sterker, gezonder en beter belastbaar te maken.
Er wordt op het behandelgebied contactgel aangebracht. Met behulp van echografie kan uw therapeut nauwkeurig zien wat de juiste locatie is om het dunne naaldje in te brengen. U kunt meekijken naar het echobeeld.
De huid wordt eerst gedesinfecteerd voordat er geprikt wordt. Daarna wordt er met behulp van het EPTE® apparaat gedurende 1-2 minuten een hele lichte elektrische stroom toegediend.
Dit zet een aantal ‘lichaamseigen’ fysiologische reacties in gang die het herstel bevorderen.
Het prikken kan licht gevoelig zijn. De behandeling zelf wordt meestal niet als pijnlijk ervaren, soms is het kortdurend ‘oncomfortabel’.
De EPTE® behandeling wordt altijd gecombineerd met oefenvormen om de belastbaarheid en het natuurlijk herstel van de pees te bevorderen.
Blijft u last houden van pijn bij bewegen? Of komen de klachten steeds terug?
Heeft u wellicht al therapie gehad zonder het gewenste effect?
Dan kan EPTE® therapie u helpen!
Succesvolle resultaten worden vaak al bereikt na slechts enkele behandelingen. Zelfs bij al maanden bestaande chronische peesproblemen.
Uw therapeut is speciaal voor EPTE® opgeleid.
Vraag gerust om advies en de behandelmogelijkheden bij fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum.
Informeer ook naar de kosten.
De balance coach is een unieke toepassing om op wetenschappelijk onderbouwde wijze inzicht te verkrijgen in de functie van de lage rug en bekkenmusculatuur. De balance coach is een zadelkruk met 2 verschillende 3-dimensionale bewegingsmechanismen. Onderaan de kruk zit een sensor die gekoppeld is aan een computer die de verschillende bewegingen zichtbaar maakt op een beeldscherm.
Regelmatig ontstaan rugklachten ten gevolge van een slecht functionerend lokaal stabiliserend spiersysteem van de romp. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat te weinig kracht en stabiliserend vermogen van bepaalde spieren in de rug (bijvoorbeeld: m. transversus abdominis of mm. multifidi) een grotere kans geeft op rugklachten. Het lichaam gaat door gebrek aan kracht en coördinatie compenseren. Deze compensatie kan zorgen voor rugpijn, pijnklachten van het been of verrekkingen van de been musculatuur.
Met de balance coach kunnen de kleine (intrinsieke) spieren van de wervelkolom die zorgen voor coördinatie en stabiliteit optimaal worden getraind, waarbij houdings- en bewegingsgevoel/coördinatie in de wervelkolom wordt verbeterd. Dit wordt ook wel core stability training genoemd.
Deze manier van trainen is bij uitstek geschikt voor mensen met (langdurige) rugklachten en voor ruiters met rijtechnische problemen. Voor mensen met rugklachten volgt deze training meestal na “hands-on” therapie zoals manuele therapie, triggerpoint-behandeling of dry needling. Steeds meer ruiters (ook zonder klachten) maken gebruik van deze training om hun coördinatie en balans te verbeteren waardoor het paard makkelijker kan bewegen wat de prestaties ten goede komt.
De training bij Fysioteam Hilversum bestaat uit een persoonlijk oefentraject met gerichte oefeningen en training van de core stability, aangevuld met oefeningen die men thuis kan uitvoeren.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want balance coach valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie.
Als vanzelfsprekend rekenen we erop dat ons lichaam doet wat we vragen. Pas als het allemaal niet zo soepel loopt, staan we erbij stil hoe complex het menselijk lichaam eigenlijk is. En wat een impact een klein defect kan hebben. Gelukkig zijn er mensen die zich hebben gespecialiseerd in het gezond maken en houden van het bewegingsapparaat: uw fysiotherapeut.
We mankeren allemaal wel eens iets. De ene klacht is ernstiger dan de andere. Moet u revalideren na een heftig ongeluk, dan is het logisch dat daar een fysiotherapeut aan te pas komt. Ook mensen met een sportblessure zullen al snel bij “de fysio” aankloppen. Heeft u echter minder acute klachten, of klachten die zich minder duidelijk laten omschrijven? We noemen er een paar:
Veel mensen blijven met klachten als de bovenstaande veel te lang rondlopen. Misschien u ook wel. Niet doen! Want ook in dit soort gevallen kan een deskundige fysiotherapeut verlichting bieden. Een fysiotherapeut is namelijk niet alleen opgeleid om klachten te verhelpen; ook diagnosticeren behoort tot het beroep. Als geen ander kent uw fysiotherapeut het menselijk lichaam – zowel de losse onderdelen als de verbindingen ertussen. Dus als iemand kan uitvinden waar het bij u verkeerd zit, dan zijn wij het wel.
Voelt u zich niet helemaal fit en soepel, dan onderzoeken wij allereerst de oorzaken en de aard van uw klachten. Dit gaat via gerichte vragen en lichamelijk onderzoek. Wanneer wij uw klachten goed in beeld hebben, stellen we bij Fysioteam Hilversum samen met u een persoonlijk behandelplan op. Een belangrijk onderdeel hiervan is vaak oefentherapie, gericht op een betere beweegbaarheid van uw gewrichten en vergroting van uw spierkracht. Ter ondersteuning van oefentherapie maken we ook wel gebruik van massage en fysiotechniek.
Daarnaast kijken we ook of uw lichaamshouding, evenwicht of ademhalingstechniek voor verbetering vatbaar zijn – deze liggen tenslotte aan de basis van een gezond lichaam. Ook leren om te ontspannen kan onderdeel vormen van de behandeling. Tot slot krijgt u als deel van de behandeling meestal ook oefeningen voor thuis mee. Daarmee leert u zelf om bewust met uw lichaam om te gaan en op die manier verdere klachten te voorkomen. U kunt overigens altijd – dus ook als u op het moment niets mankeert – bij ons terecht voor preventief advies en voorlichting.
Voordat een fysiotherapeut zelfstandig patiënten mag behandelen, moet hij of zij ingeschreven staan in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Hiervoor gelden bepaalde basiseisen, waaronder een diploma van de studie fysiotherapie. De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden. Uiteraard voldoen alle fysiotherapeuten van fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum aan deze eisen en staan we allemaal ingeschreven in het BIG-register.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Niet zelden worden pijnklachten of bewegingsbeperkingen toegeschreven aan psychische oorzaken. Stress bijvoorbeeld. Dit terwijl er meestal wel degelijk een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag ligt. Dat betekent dat u de oplossing niet geheel bij uzelf moet zoeken. Een manueel therapeut kan de oorzaak opsporen en uw klachten verhelpen. Voor velen betekent manuele therapie een verademing na vele jaren genoegen nemen met zeurende klachten.
De moderne manuele therapie richt zich op het totale bewegingsapparaat van de mens. Want niets in het lichaam staat op zichzelf – dat is ook bekend vanuit de osteopathie en de chiropraxie, behandelwijzen waarvan de manuele therapie de grondlegger is. Daarom kijkt een manueel therapeut altijd naar uw lichaam als geheel.
Loopt u zelf al enige of langere tijd rond met klachten die u pijn opleveren of u belemmeren in uw bewegingen? Bekijk de lijst hieronder eens; het zijn stuk voor stuk klachten die manuele therapie in veel gevallen kan verhelpen.
1 Onderzoek
In onze praktijk Fysioteam Hilversum sporen we allereerst door middel van onderzoek de plaats, ernst en oorzaak van uw klachten op. We voeren daartoe een oriënterend gesprek, en met behulp van verschillende lichamelijke tests en metingen kijken we of uw gewrichten op de juiste manier functioneren.
2 Van diagnose naar behandelplan
Vinden we tijdens het onderzoek stoornissen waarbij manuele therapie een uitkomst kan bieden, dan stellen we samen met u een behandelplan op. Het onderzoek kan ook aanleiding geven tot aanvullende diagnostiek, zoals röntgen- of laboratoriumonderzoek. In dat geval nemen wij contact met uw doorverwijzend arts voor u op.
3 Verschillende behandelingen
Uw behandeling kan, afhankelijk van uw klachten, uit verschillende onderdelen bestaan. Zo kunnen we een zachte druk of juist een stretching uitoefenen, gericht op de gewrichten waarin tijdens het onderzoek de stoornis werd vastgesteld. Daarnaast kunnen gedoseerde impulsen en manipulaties (ook wel bekend als ‘kraken’) onderdeel zijn van het behandelplan – alles erop gericht uw bewegingsapparaat weer te optimaliseren.
4 Analyse en advies
Na afloop van elke behandeling wordt het resultaat beoordeeld. Indien nodig stellen we het behandelplan bij. Tot slot leren we u bepaalde bewegingen en houdingen aan, zodat u uw herwonnen beweeglijkheid en pijnvrije bestaan zelf in stand kunt houden.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want manuele therapie wordt door de verzekering gezien als een specialisme van fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Het lijkt wel een modeverschijnsel: vrolijk gekleurde strengen op het lichaam geplakte tape. Populair is het zeker, maar met mode heeft het niets te maken. De tape ondersteunt de natuurlijke functies van spieren en gewrichten, zonder daarbij de bewegingsvrijheid te beperken. Het ideale middel om blessures te voorkomen of te genezen, en niet alleen voor sporters.
Medisch tapen, oftewel medical taping, is een behandeling met elastische, hypoallergene tape van katoen. De methode komt oorspronkelijk uit Japan maar wordt tegenwoordig veel toegepast in Europa. De tape heeft als eigenschap dat er 140% rek in zit. Door de manier van aanbrengen geeft medisch tape rek op de huid, en dat heeft allerlei positieve gevolgen:
Bij medisch tapen wordt een gewricht niet compleet ingewikkeld, zoals bij sporttaping vaak gebeurt. Medisch tape kleeft zelf. Een enkele laag direct op de huid aangebrachte tape is dus voldoende. Doordat de tape direct op de huid zit, is de werking ook anders. Het zet de spieren en gewrichten niet vast, maar houdt ze juist optimaal beweeglijk. Door de speciale manier waarop de tape over de spieren en gewrichten wordt geplaatst, geeft de taping echter wel de ondersteuning. De tape mag meerdere dagen blijven zitten. Het knelt namelijk niet af, maar stimuleert de bloedsomloop. En ook dat helpt uw lichaam bij het natuurlijke herstelproces.
Taping wordt vaak gezien als een sportersaangelegenheid. Dat is waar medical taping zich van sporttaping onderscheidt: het kent zoveel toepassingen dat het ook buiten de sportwereld veel wordt gebruikt. Iedereen heeft tenslotte wel eens een gevoelige spier of een overbelast gewricht. Bovendien kan medisch tapen ook worden ingezet om de lichaamshouding te corrigeren, bij de nabehandeling van RSI (CANS) klachten en om ontstekingen en vochtophopingen te reduceren.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want medical training valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Soms wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het gebruikte materiaal. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Medische training en revalidatie zijn niet zomaar gelijk te stellen aan fitness. Er wordt weliswaar vaak gebruik gemaakt van gewone fitnessapparaten, maar het trainingsprogramma is anders. Dat is namelijk opgesteld door een gecertificeerde fysiotherapeut. Het programma is daardoor aangepast aan de specifieke belastbaarheid van uw lichaam, en houdt rekening met de (tijdelijke) beperking die uw lichaam kent. Het doel: klachten tegengaan en de beweeglijkheid terugbrengen.
In het geval van revalidatie is er specifiek sprake van herstel na een ongeval of een medische ingreep. Medische training is daarentegen voor iedereen toegankelijk. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld rug-, nek-, schouder-, heup- of knieklachten heeft. Maar het kan ook zijn dat u de klachten vóór wilt blijven door kracht- of conditietraining op een veilige manier aan te pakken. Persoonlijke, deskundige begeleiding verlaagt het risico op blessures tot het minimum en het maakt uw lichaam sterker en gezonder.
Uw eerste afspraak in onze fysiotherapiepraktijk bestaat uit een uitgebreid fysiek vooronderzoek. We stellen op basis hiervan een persoonlijk trainingsprogramma op, afgestemd op uw persoonlijke situatie en doelstellingen. Afhankelijk van dit programma traint u voor een bepaalde tijd één of tweemaal per week, onder professionele begeleiding. Dit is in de trainingszaal van onze eigen praktijk Fysioteam Hilversum. In sommige gevallen krijgt u ook een oefenprogramma mee voor thuis: daarmee kunt u uw herstel bespoedigen en de kans op terugval minimaliseren.
Tijdens ons uitgebreide lichamelijke vooronderzoek maken wij een indicatiebepaling voor uw verzekering op. Komt u in aanmerking voor behandeling en heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want medische training of revalidatie training valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Ook wanneer een gewricht slechts licht ontspoord is, kan de werking ervan niet meer soepel of pijnvrij zijn. Een subtiele aanpassing in de stand van het gewricht kan er in dit geval voor zorgen dat uw bewegingen weer in de rails gaan lopen. Hierdoor wordt de werking van het pijnlijke, verstoorde gewricht vaak snel en blijvend hersteld.
Mulligan therapie is vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse manueel-therapeut Brian Mulligan. Hij verdiepte zich in de werking van gewrichten en legde zich daarbij toe op ‘sporingsproblemen’. Bij Mulligantherapie wordt uw gewrichten ‘geleerd’ om weer vanuit de natuurlijke, juiste positie te bewegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gerichte duw-, trek- of schuiftechnieken.
De ontsporing van een gewricht kan zo subtiel zijn, dat deze op röntgenfoto’s niet aanwijsbaar is. Terwijl u wel degelijk klachten ervaart. Uw gecertificeerde Mulligan fysiotherapeut (CMP), Anna Steijling bij Fysioteam Hilversum kan analyseren of uw gewricht inderdaad lichtelijk is ontspoord, en uw gewrichtsklachten behandelen. De methode werkt voor alle verschillende gewrichten.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want Mulligan therapie valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Veel van onze behandelingen kunnen ook preventief worden ingezet. Mensen nemen meestal pas contact op met een huisarts of therapeut wanneer ze ergens last van hebben, maar u kunt klachten natuurlijk ook proberen te voorkomen. Wij kunnen u daarbij helpen.
Welk behandelplan voor u het meest effectief is, hangt natuurlijk van uw specifieke situatie af. Een intake en onderzoek in onze fysiotherapiepraktijk zullen uitwijzen waar u het meeste baat bij heeft. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen, neemt u dan gerust contact met Fysioteam Hilversum op.
Wilt u meer lezen over de behandelingen die wij in onze fysiotherapiepraktijk bieden? Ga dan naar de pagina met behandelwijzen.
Rennen, hardlopen, joggen… Hoe u het ook noemt, het is een van de meest belastende sporten. Waar u tijdens het wandelen uw lichaam belast met zo’n 1,5x uw lichaamsgewicht, staat de belasting bij rennen gelijk aan wel 3x uw gewicht. Dat maakt hardlopers uitermate blessuregevoelig. Running-advies is daarom voor iedere loper waardevol – of u nu al klachten heeft, of blessures wilt voorkomen.
De juiste hardloopschoenen, de beste manier van afzetten, het meest verantwoorde trainingsschema; er zijn veel middelen waarmee een rennersblessure kan worden voorkomen of genezen. Wat goed voor u is, is echter persoonlijk. Om erachter te komen hoe u het beste (weer) aan het hardlopen kunt gaan, is het raadzaam om advies in te winnen. Daarvoor kunt u terecht bij de fysiotherapeuten van Fysioteam Hilversum.
We beginnen met een analyse van uw klachten en/of gewoontes. Behalve een lichamelijk onderzoek, kunt u vragen verwachten over de aard van uw klachten: Waar voelt u de pijn? Welke bewegingen veroorzaken de klacht? Ook over het soort schoenen waar u op rent, uw trainingsschema en uw sportachtergrond stellen we vragen. Na het geven van een diagnose, wordt voor u een persoonlijk advies opgesteld dat op zoveel mogelijk punten uw running activiteiten ondersteunt. Indien nodig kan er een inlegzool voor uw sportschoen worden geadviseerd.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want running-advies valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Twee paar ogen zien meer dan één. Bij onzekerheid over een diagnose of behandelplan, is het daarom niet gek om naast uw gebruikelijke therapeut iemand anders naar uw klachten te laten kijken. Een second opinion dus. Daar is absoluut niets mis mee; daar zal iedere behandelaar het over eens zijn. Uw gezondheid is het enige dat telt.
Er zijn verschillende redenen om een second opinion aan te vragen. Dit kan op allerlei momenten in de behandeling. Bijvoorbeeld wanneer u niet het gewenste resultaat boekt, of wanneer u meer zekerheid wilt over een diagnose voordat u een intensief behandeltraject aangaat. Tot slot kan het advies voor een second opinion ook van uw behandelaar zelf komen. Iedereen heeft per slot van rekening eigen specialismen.
Heeft u behoefte aan een second opinion dan kunt u dat gerust aan uw eigen behandelaar voorleggen. Zekerheid willen, dat heeft namelijk niets met wantrouwen te maken. Uw behandelaar kan u, net als uw huisarts, ook helpen met het vinden en benaderen van een andere deskundige. Deze neemt in de regel de behandeling niet over van uw eigen therapeut.
Fysioteam Hilversum is een maatschap. Dat heeft als groot voordeel dat wij met meerdere specialisten onder één dak werken. Het extra paar ogen is dus altijd dichtbij. Wij verwijzen bij twijfel dan ook gerust door naar een collega voor een frisse kijk op de stand van zaken. Het gaat tenslotte niet om onze trots: het gaat om uw gezondheid.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want een second opinion (fysiotherapie of manuele therapie) valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Wegens de Covid-19 crisis is er geen Sportmasseur beschikbaar in onze praktijk.
Een frozen shoulder, oftewel stijve schouder, is de benaming voor een aandoening aan de gewrichten in uw schouder. Een dergelijke aandoening kan heel vervelend zijn: het doet pijn en beperkt uw bewegingsvrijheid. Gelukkig is een frozen shoulder vaak goed te behandelen. Een succesvolle methode hiervoor is de door Dr. J. D. Stenvers ontwikkelde ‘Stenvers methode van de schouder’.
Vaak is een slechte houding of een slecht bewegingspatroon de oorzaak van de schouderklachten. De pijn die dit veroorzaakt, resulteert bovendien vaak in verkeerde compensatiemechanismen: Om de pijnlijke lichaamsdelen te ontlasten, worden andere delen van het lichaam verkeerd belast. De Stenvers methode van de schouder is gericht op het herstellen van de normale beweeglijkheid van de schouder, schouderbladen en nek.
De methode kan ook worden toegepast om andere schouderklachten te verhelpen. Een voorbeeld zijn impingement klachten, die kunnen opspelen na een schouderoperatie of na een botbreuk in de schouder. Of de Stenvers methode van de schouder ook uw schouderklachten kan verhelpen, kunnen wij in onze fysiotherapiepraktijk Fysioteam Hilversum onderzoeken.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want Stenvers methode voor de schouder valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Triggerpoints zijn kleine verhardingen in de spieren, die daardoor pijnlijk en verkrampt aanvoelen. Vaak straalt de pijn vanuit de triggerpoints bovendien uit naar andere delen van het lichaam. Een behandeling specifiek op deze spierknopen gericht, kan dus in één keer allerlei pijn- of bewegingsklachten oplossen. Ook, en vaak zelfs júist de klachten waarmee u dacht te moeten leren leven.
Spierverhardingen ontstaan vaak door overbelasting of een trauma (een ongeval of operatie), maar ook stress en een slechte houding zijn veelgehoorde oorzaken. De klachten die triggerpoints veroorzaken, zijn uiteenlopend: pijn, stijfheid of bijvoorbeeld een vermoeid gevoel in de spieren.
Door de uitstralende werking spelen deze klachten vaak niet alleen op de plek van de oorzaak op, maar ook in andere delen van het lichaam. Daardoor wordt het triggerpoint, de oorzaak van de klachten, door velen over het hoofd gezien. Zonde, want triggerpoints blijken heel vaak wél de boosdoeners te zijn. De kans is dus groot dat er ook bij uw klachten triggerpoints in het spel zijn. legt u uw klachten daarom gerust eens aan ons voor.
Op de pagina over triggerpoints vindt u meer informatie over de oorzaken en symptomen van deze spierverhardingen.
Door uw specifieke triggerpoints op te sporen, kan een triggerpoint-therapeut verbanden leggen met pijn of stijfheid in andere delen van het lichaam. De behandeling richt zich vervolgens op de spierknopen zelf. Door middel van massages, diepe strijkingen of gerichte druk ontspannen de knopen in de spieren zich. Dit geeft een onmiddellijke verlichting: pijn vermindert en uw beweeglijkheid neemt direct toe. Om deze verbeteringen te handhaven, Fysioteam Hilversum geeft u bovendien oefeningen mee voor thuis.
Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed, want triggerpoint-therapie valt voor de verzekering gewoon onder fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze pagina over verzekeringen en tarieven.
Reflexologie gaat uit van het principe dat bepaalde delen van je lichaam een reflectie, oftewel een afspiegeling geven van de andere lichaamsdelen en organen. De voetzolen zijn hiervan het bekendste voorbeeld. Door de voetzolen te analyseren en er doelgericht druk op uit te oefenen, worden deze andere lichaamsdelen gestimuleerd. Zo kunnen via de voetzool allerlei ongemakken worden verlicht.
Reflexologie is een alternatieve geneeswijze: het geneest niet, maar het kan het lichaam wel ontspanning bieden.
De meest gehoorde klachten van mensen die voor voetreflexologie naar onze praktijk komen, hangen samen met stress. Dit is niet verwonderlijk: reflexologie staat bekend om de ontspannende uitwerking. Het brengt uw lichaam terug in balans. Daardoor kan voetzoolreflexologie ook werken ter voorkoming van stress-gerelateerde klachten in drukke tijden. Neem bij vragen gerust contact op met onze fysiotherapiepraktijk.
Uw voetzolen kunnen volgens de reflexologie worden opgedeeld in verschillende zones, die ieder een ander stukje lichaam representeren. Uw twee voetzolen zijn niet geheel identiek: iedere voet reflecteert eigen gebieden binnen het lichaam. De voetzolen staan door middel van energiestromen met deze lichaamsdelen in contact. De reflectie werkt twee kanten op. Aan de ene kant kan een analyse van uw voetzolen onthullen waar de spanningen in uw lichaam zich bevinden. Aan de andere kant kunnen spanningen worden opgeheven door specifieke druk op die plek van de voetzool uit te oefenen. Deze druk is erop gericht blokkades in de energiestromen op te heffen en de doorbloeding te verbeteren.
Voor veel mensen is het even wennen, om te ontspannen terwijl iemand de onderkant van uw voeten bevoelt. Maar u kunt gerust zijn: als ervaren reflexologen weten we de kriebels nagenoeg direct om te zetten in het gevoel waar u voor komt. Ontspanning.
Er zijn veel zorgverzekeraars die (een deel) van de consultprijzen van therapeuten van de Landelijke Vereniging Natuurlijke Geneeswijzen (LVNG) vergoeden. Op www.lvng.nl vindt u hier meer informatie over. Daarnaast kunt u terecht op onze eigen pagina over verzekeringen en tarieven.